Rere de cada projecte es troben les persones i en el cas d’Egonhaus, aquestes tenen especial rellevància, per això hem volgut mostrar l’aspecte humà d’una empresa que respira i transmet una sensibilitat natural arrelada a un concepte de la construcció humanista que té molt present l’entorn. Per això hem decidit oferir-vos una mirada coral carregada d’il·lusió i confiança.

Buscàvem transmetre, també a través de l’espai d’Egonhaus, la nostra manera d’entendre la construcció.

Parlem amb Jairo Nieto, Jordi Puig i Joaquim Estarlí, els tres socis fundadors de Construccions 360+, Eidos i ara d’Egonhaus, tres empreses relacionades amb el sector de la construcció, però amb diferents personalitats que creixen sota el paraigua de 361 Group, també creat per ells.

Fa menys d’un mes que es van obrir les portes de les oficines d’Egonhaus. Per què una constructora més?

La nostra experiència en el sector ens demostra que no és el mateix tractar amb l’administració pública que amb un client privat, diu Jordi Puig.

Vam veure que havia arribat el moment de separar el tipus de clients amb els quals treballem, afegeix Jairo Nieto. A Construccions 360+ hem decidit aglutinar l’obra especialitzada en el client públic i a Egonhaus hem volgut posar al nucli de cada projecte a les persones, centrant-nos en el client particular i privat. D’aquesta manera, també diversifiquem riscos alhora que intentem aprofitar les tendències actuals del mercat.

Les instal·lacions són realment acollidores…

S’han construït i dissenyat amb aquesta intenció respon Jairo, des del primer moment vam plantejar l’oficina com un lloc amable, un lloc on les persones se sentin còmodes, per això vam apostar pels espais oberts, pels sofàs, per un determinat ús de la il·luminació o per la música ambiental, perquè esperem que quan un client entri a les nostres oficines se senti acollit i es trobi tan bé com a casa seva.

Buscàvem transmetre, també a través de l’espai d’Egonhaus, la nostra manera d’entendre la construcció, que no és ni millor ni pitjor que la de les altres constructores, senzillament respon a la nostra forma de concebre una determinada forma de construir, explica Joaquim Estarlí.

De nou les persones com a punt de partida…

Ens preguntàvem com ho podíem fer per tal que el procés de construcció d’una casa o d’una petita reforma fos una experiència tranquil·la i amable pel client, respon Joaquim.

En algun moment es van plantejar què faltava al sector?

No, simplement vam centrar-nos en com podíem concretar la nostra idea, respon Jordi. Tot i, que sí és cert, que teníem clares algunes coses, com per exemple; que les oficines d’Egonhaus no serien una espècie de shoowroom farcit d’idees caduques, de manera que partint del que no volíem, vam anar donant forma al nostre projecte.

El lloc on vivim, des de la pandèmia, té més rellevància…

És important que les persones se sentin còmodes allà on viuen, per això cada vegada es parla més de la necessitat dels espais oberts, de les terrasses, dels balcons, dels jardins o dels patis interiors, apunta Joaquim.

Un gran nombre de sociòlegs destaquen un canvi de paradigma social des de la pandèmia. Creuen que aquest canvi de paradigma també ha afectat al sector de la construcció?

La crisi sanitària de la Covid-19 ens ha obligat a repensar tots els aspectes de la nostra vida i això inclou la forma de relacionar-nos, de viure i de treballar. Hem après a pensar en petit, a tenir en compte les coses senzilles i a prendre consciència en com ens relacionem amb el nostre entorn més immediat, però també amb el planeta, explica Jairo. Les metodologies de treball han canviat i la tecnologia en molts casos, s’ha convertit en una aliada.

Tots els espais són per viure?

Potencialment tots. En tots els espais es pot viure. D’ençà que som infants, amb més o menys sort o traça tenim la inquietud de construir la nostra pròpia casa, per exemple; les cabanes. El fet de buscar una llar és inherent a l’ésser humà, respon Jairo. A més a més, tots els espais poden adaptar-se i fer-los habitables, però no només això, sense cap mena de dubte, es pot millorar la vida de les persones a través de l’espai, afegeix Jordi.

Quin lloc ocupa la tecnologia a Egonhaus?

Té un pes molt important a tots nivells, ja sigui en la gestió administrativa i organitzativa de l’empresa, en la construcció o en el disseny. Per exemple, volem aprofitar l’oportunitat que ens proporciona la realitat virtual per poder explicar els espais des d’un punt de vista realista. La idea és que el client experimenti com se sentirà en l’espai que construirem o en la reforma que ha demanat abans que estigui feta. La nostra intenció és que l’execució del projecte sigui una experiència única per ell, explica Jairo.

Arquitectura, disseny i construcció, quin pes tenen a Egonhaus?

Són tres conceptes que no concebem per separat. Busquem involucrar el client en tot el procés constructiu, per nosaltres és important humanitzar tot el procés de construcció, comenta Jairo. La idea és alliberar al client i evitar-li passos que puguin resultar-li pesats. A Egonhaus treballem per gestionar la totalitat del projecte, però també perquè el client en tot moment se senti ben atès, per això la importància d’un acompanyament especialitzat que, a més a més, ens permeti generar un vincle amb el client basat en la confiança.

Tot un repte!

El més difícil, almenys per mi, és arribar a saber interpretar el que imagina un client, saber exactament què busca i què necessita. Per això és imprescindible saber escoltar, apunta Joaquim, d’aquí el sentit de la figura del homeplanner.

¿Homeplanner?

Un o una homeplanner és algú que camina al costat del client durant tot el procés constructiu i que pot donar-li les respostes que necessita. No hem inventat res nou, ens hem inspirat en la figura del wedding planner, explica Jairo. La funció del nostre homeplanner rau a saber captar la sensibilitat del client, és una mena de traductor d’idees i sensibilitats que fa de pont o de nexe entre les diferents àrees d’Egonhaus i el client, per això la importància de l’especialització d’aquesta figura en el cas de la construcció. Creiem que la forma en què presentem el nostre treball és molt important, però no menys que la forma de relacionar-nos amb les persones que volen que desenvolupem el seu projecte, afegeix Jordi.

Per què el nom Egonhaus?

Perquè és una paraula composta que transmet el concepte de solidesa, de quelcom que perdura, diu Jairo. Egon en euskera significa ser i haus en alemany vol dir casa. La unió d’aquestes dues paraules ens va portar a la idea que una casa és quelcom que va més enllà del fet de tenir un lloc on viure o dormir. Per una altra banda, Egon és un nom propi alemany que significa formidable.

Com us imagineu Egonhaus en un futur?

Jo vull imaginar-la viva i poder comprovar que el producte funcioni. La meva visió de futur, més enllà de la part filosòfica, diu Jordi, és molt més analítica; els números han de sortir, i si ho aconseguim, significarà que ho estem fent bé. Jo comparteixo aquesta mateixa línia de pensament, afegeix Jairo, tot i que a més a més, m’agradaria que el nostre model es repliqués, perquè això voldrà dir que és possible treballar d’una altra manera. Seria genial que ens copiessin aquí, a Amsterdam o allà on sigui! A la fi i al cap, parlem de transmetre una visió de la construcció humanista que relaciona les persones i l’entorn, explica Joaquim.

Tres socis amb una important trajectòria compartida. Com hom fan per posar-se d’acord?

No ens posem mai d’acord!, respon Jordi. Aquesta és la clau!, afegeix Jairo, mentre Joaquim assenteix. Jairo és la persona que té les idees, que després contrasta amb en Joaquim, que és qui les poleix i quan me les expliquen, jo m’encarrego de baixar-les a terra, tot i que després aquesta mateixa idea acaba tornant i al final, en Jairo acaba fent el que vol.